Ontmoeten in Den Bolder

Zo’n twintig jaar geleden ontwierp ik samen met De Twee Snoeken de nieuwbouw van Den Bolder. Ik herinner me de Harmonie als een van de belangrijkste gebruikers uit die tijd. Tijdens een repetitie hebben we gemeten om te bepalen hoe groot het podium moest worden. Helaas is ze ter ziele gegaan. En neem nu de Bibliotheek. Voorheen was het vooral een ruimte waar zoveel mogelijk boekenkasten moesten staan, nu is het veel meer een ontmoetingsplek geworden, waar je op diverse manieren wordt verleid om te lezen of informatie tot je te nemen. Zo is er in de loop der tijd veel meer veranderd. Van een klassiek sociaal cultureel centrum is Den Bolder steeds meer een ontmoetingsplek geworden. Ook zijn er in het kader van de WMO een aantal functies bijgekomen.

Dat vraagt om een aantal aanpassingen aan het gebouw, waarvan ik de belangrijkste zal noemen. Daarbij is het van belang om de ruimten naar hun nieuwe gebruik te benoemen. De Foyer blijft de Foyer en de Bibliotheek blijft min of meer op dezelfde plek maar zal zich ook in de Foyer presenteren. De biljarts worden ook naar de huidige bibliotheekruimte verplaatst zodat er meer ruimte overblijft in wat we het Café zijn gaan noemen.

Om meer contact met de buitenwereld te maken worden in de voorgevel een aantal ramen vervangen door openslaande deuren en komen twee extra raamkozijnen bij de biljarts. Daarnaast wordt er een opening gemaakt tussen de Entree en het Café. Ook komt er een opening tussen het Café en de Biljart-/Bibliotheekruimte. Op deze manier is het dus mogelijk om vanaf de Entree via het Café naar de biljarts en de Bibliotheek te gaan. Dat biedt meteen de mogelijkheid om de Foyer functioneler te gaan gebruiken aangezien er nu meerdere routes door het voorste gedeelte van het gebouw mogelijk zijn.

ingrid bekx profielfoto 2

Ook het interieur gaat op de schop. Het is plezierig dat voor het ontwerp van het interieur De Twee Snoeken zijn aangetrokken waardoor hetzelfde team als twintig jaar geleden aan de plannen werkt. Door gebruik van natuurlijke materialen en warme tinten heeft Ingrid Bekx van De Twee Snoeken de sfeer van een modern grand café weten op te roepen. Lichtontwerper Peter van Kempen heeft een mooi lichtplan gemaakt die deze sfeer onderstreept.

Met deze ingrepen zal Den Bolder nog meer een ankerplaats in Waspik worden.

Miel Wijnen (Wijnen Architectuur)

Ontmoeten in Den Bolder