Schrijvend op verhaal komen

Schrijvend op verhaal komen

Het doel van deze cursus creatief en autobiografisch (dagboek)schrijven is om je op weg te helpen naar fragmenten van jouw levensverhaal.

De cursus zal je op een speelse manier uitlokken tot schrijven. Het gaat er bij deze cursus niet om hoe goed je schrijft, maar dat je schrijft. Schrijfopdrachten helpen je op weg en brengen een stroom van herinneringen op gang. Al schrijvend krijg je zicht op de rode draden in je leven en je ontwikkeling. Door diverse schrijfoefeningen leer je een flink aantal schrijftechnieken die je na afloop van de cursus nog eindeloos kunt gebruiken. Zodat je zelf in staat bent om ook na de cursus je woorden te laten stromen. Tijdens de cursus, beschrijf je – op creatieve manieren – fragmenten uit je leven. Je bent altijd vrij om je teksten wel of niet voor te lezen. In deze cursus ligt het accent op het schrijfproces en de betekenis die de schrijver aan zijn eigen teksten geeft. Het gaat er niet om of je ‘mooi’ kunt schrijven, maar of je authentiek wilt zijn. Door het schrijfproces te leren vertrouwen zal je veel over jezelf ontdekken en kunnen verwoorden wat er in jou leeft.

Benodigdheden: lijm, pen, schrijfboekje en oude tijdschriften

Prijs: €124,00 (6 x 2,5 uur, exclusief lesmateriaal)*

CRE207

Startdatum: dinsdag 10 januari 2023

Lestijd: 19.30-22.00 uur

Docent: Inge Asmus

Les data: 10-17-24-31 jan / 07-14 feb

Locatie: De Bibliotheek Waspik

Docent
Voor mijn zevende verjaardag kreeg ik van mijn oma een echt dagboek met een slotje. Mijn oma had het exemplaar met zorg uitgezocht. Het had een lichtgroene kaft van glimmend materiaal en op de voorkant stond een meisje met lang zwart haar. Het bleek een schot in de roos! Dit dagboek heb ik nog steeds en is puntgaaf. Ik schreef er mijn dagelijkse beslommeringen in en omlijstte mijn schrijfsels met tekeningen, foto’s en plaatjes uit reclamefolders en tijdschriften.

Achteraf is met de komst van dit dagboek, mijn liefde voor schrijven geboren. Naast het schrijven in mijn dagboek, schreef ik brieven aan tantes, die ver weg woonden, aan penvriendinnen die ik had ontmoet tijdens vakanties en later, toen ik op kamers woonde in Tilburg, aan mijn jeugdliefde.

Toen ik mijn dozen inpakte voor mijn verhuizing, kwam dat eerste dagboek boven water… net zoals al die andere dagboeken, agenda’s, schriftjes, brieven en notitieblokken, waar ik in de afgelopen jaren mijn gedachten en herinneringen heb beschreven. Het zijn voor mij veilige oorden om mijn vragen, bekentenissen en mooie, maar ook de lastige fragmenten van mijn leven te bewaren. Het is een vriend en een veilige plek.

In de tijd van mijn verhuizing werd mijn broer ernstig ziek. Hij overleed na een kort en heftig ziekbed. Opnieuw bleek mijn pen een goede vriend.

Die goede vriend helpt mij om in mijn eigen leven rond te lopen, om aandacht te geven aan wat voor mij belangrijk is en te verwerken wat pijn doet. Schrijven geeft troost. Het geeft woorden aan verdriet, maar ook aan vreugde. Het geeft antwoord op vragen, maakt pijn zachter en worstelingen lichter.

 

Expressief schrijven kan je efficiëntie verhogen - Mijn Gezondheidsgids