Schrijvend op verhaal komen

Schrijvend op verhaal komen

Het doel van deze cursus creatief en autobiografisch (dagboek)schrijven is om je op weg te helpen naar fragmenten van jouw levensverhaal.

De cursus zal je op een speelse manier uitlokken tot schrijven. Het gaat er bij deze cursus niet om hoe goed je schrijft, maar dat je schrijft. Schrijfopdrachten helpen je op weg en brengen een stroom van herinneringen op gang. Al schrijvend krijg je zicht op de rode draden in je leven en je ontwikkeling. Door diverse schrijfoefeningen leer je een flink aantal schrijftechnieken die je na afloop van de cursus nog eindeloos kunt gebruiken. Zodat je zelf in staat bent om ook na de cursus je woorden te laten stromen. Tijdens de cursus, beschrijf je – op creatieve manieren – fragmenten uit je leven. Je bent altijd vrij om je teksten wel of niet voor te lezen. In deze cursus ligt het accent op het schrijfproces en de betekenis die de schrijver aan zijn eigen teksten geeft. Het gaat er niet om of je ‘mooi’ kunt schrijven, maar of je authentiek wilt zijn. Door het schrijfproces te leren vertrouwen zal je veel over jezelf ontdekken en kunnen verwoorden wat er in jou leeft.

Er is veel aandacht voor schrijven en het nut ervan. Er zijn diverse (wetenschappelijke) onderzoeken verricht naar het nut en het effect van schrijven. Mark Mieras, wetenschapsjournalist, geeft daarover aan dat schrijven niet alleen leuk maar ook nuttig is. ‘Wie schrijft helpt zichzelf om de ervaringen van het leven te verwerken. Wie schrijft benoemt vaak emoties en ordent ervaringen.’ Hij zegt zelfs dat schrijven meer is dan een formeel communicatiemiddel, het is een hulpmiddel om vitaal te blijven.

Alle data van de cursus: 18-25 januari 2022, 1-8-15-22 februari 2022