Expositie Galerie Den Bolder Schilderijen en Beelden

Expositie Galerie Den Bolder Schilderijen en Beelden op woensdag 2 december

De Syriër Fayez Al Salem is vanaf 2 december te bewonderen in Den Bolder. Zijn werk kenmerkt zich door natuur en in het bijzonder paarden. Iets wat in zijn geboorteland van grote betekenis is. Ook de lange en indrukwekkende tocht is een terugkomend onderwerp. Nu hij in Nederland woont schildert hij vanuit zijn herinneringen en liefde voor zijn land, maar ook ter verwerking van alles wat er is gebeurd.

In Syrië is Fayez een professionele kunstschilder, die zijn opleiding beeldende kunst volgde in Al-Hasaka, in het noordoosten van Syrië. In zijn schilderijen maakt hij gebruik van verfijnde technieken en bijzondere, intense kleurstellingen waardoor zijn doeken herkenbaar en eigen van aard zijn. Bijzonder is wel dat hij voor de kathedraal in Al-Hasaka de opdracht kreeg schilderijen te schilderen ter verfraaiing van haar interieur. Hoewel hij moslim is, is zijn levensinstelling niet het geloof, maar de liefde voor mens en dier. Ook deed hij regelmatig mee aan kunstwedstrijden en werkte hij veelal in opdracht in binnen- en buitenland.

Fayez Al Salem (49) is samen met zijn vrouw en drie jongste kinderen in Waalwijk beland na een lange boottocht vanuit Syrië. Deze reis is lang en moeizaam geweest, maar ze zijn allemaal veilig aangekomen. Zijn twee oudste kinderen wonen momenteel in Duitsland. Hij zegt zelf niet “gevlucht” te zijn voor de oorlog, maar dat hij het land “mocht” verlaten. De waarheid is dat de jongens zouden worden ingezet voor het leger wanneer het gezin zou zijn gebleven.

Zijn vrouw en kinderen aarden goed in Waalwijk, hijzelf wat minder zegt hij. De kinderen gaan nu naar school en hij hoopt dat zij een betere toekomst tegemoet gaan. Zonder oorlog. Zelf heeft hij meer moeite om zijn weg te vinden. Vooral de Nederlandse taal vormt een barrière. Hij praat liever middels zijn schilderijen en dat doet hij dan ook het liefst. Op deze manier kan hij beter zijn gevoelens en gedachten uitdrukken. Kunst is immers de universele taal van de mens.

Jan van Gastel, beeldend kunstenaar; Jan van Gastel (Luyksgestel) volgde de opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Daarna volgde hij ook in Arendonk de specialisatie. Jan haalt zijn inspiratie voornamelijk uit de maatschappelijke en dagelijkse ervaringen. Zijn sculpturen zijn overwegend uit hout gesneden. De meeste werkstukken in een abstracte stijl. Jan heeft geëxposeerd in de Steenfabriek in Gilze-Rijen en diverse regionale exposities.

https://www.facebook.com/DenBolder/?view_public_for=351935954896459

dec 2020