Organisatie

Den Bolder: Subliem in multifunctionaliteit

De plek waar Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder gelegen is, is van historische betekenis. Op deze plaats wordt in het begin van de twintigste eeuw een openbare lagere school gebouwd. Vele Waspikkers hebben herinneringen aan de tijd dat ze hier als kind les kregen van de vaak strenge onderwijzers. Wanneer in 1968 de laatste leerlingen de school verlaten en naar de twee nieuwe basisscholen in het dorp vertrekken, zoekt de gemeente Waspik, eigenaar van het gebouw, een goede bestemming voor het pand. Die wordt gevonden!

Vanuit het zomerkamp dat Stichting Jeugdbelangen jaarlijks in Sterksel organiseert, komt eind jaren zestig jongerensoos Mon Plaisir in opkomst. De groep organiseert regelmatig evenementen waarbij de optredens van de Waspikse beatgroepen befaamd zijn geworden. Mon Plaisir ziet veel mogelijkheden in het leegstaande schoolgebouw en gaat samen met Stichting Jeugdbelangen aan de slag om het gebouw om te toveren tot een jeugd- en jongerencentrum. In 1971 wordt ‘Den Bolder’ officieel geopend, een naam die de banden van Waspik met de scheepvaart onderstreept en die vooral aangeeft dat het centrum een aanlegplaats zal zijn voor de Waspikse jongeren. Het doel van vereniging Den Bolder wordt omschreven als: “de jeugd, jongeren en volwassenen uit Waspik en omgeving in de gelegenheid te stellen hun vrije tijd overeenkomstig hun leeftijd en belangstellingssfeer op hun eigen wijze recreatief en vormend te laten beleven.”

Den Bolder ontwikkelt zich in de jaren zeventig en tachtig sterk en steeds meer uiteenlopende activiteiten worden ontplooid. Opvallend daarbij is dat alles bij Den Bolder draait op vrijwilligers: zij zijn verdeeld over verschillende werkgroepen die de organisatie van bepaalde activiteiten op zich nemen. Den Bolder wordt voor Waspik en omstreken het toevluchtsoord voor eigen vorming en ontwikkeling.

Eind jaren negentig komen de mankementen van het oude schoolgebouw duidelijk aan het licht. De druk op het gebouw is door de vele activiteiten enorm toegenomen en ‘oplappen’ zit er niet meer in. Een speciale commissie onderzoekt de mogelijkheden van een grote renovatie van het gebouw en de mogelijkheden van de bouw van een nieuw centrum op dezelfde locatie. De laatste optie blijkt gezien de toekomstige verwachtingen het meest gerechtvaardigd en architectenbureau De Twee Snoeken wordt in de persoon van Miel Wijnen aangetrokken om een nieuw multifunctioneel centrum te ontwerpen. Na de Evenementenmarkt van 2000 wordt begonnen met de sloop van het gebouw en binnen twee jaar verreist Waspiks nieuwe culturele middelpunt. In december 2001 vindt de officiële opening van de nieuwe Den Bolder plaats.

Met de goed doordachte indeling die de architect samen met een speciale commissie van Den Bolder heeft gemaakt, is er tegenwoordig nog veel meer mogelijk dan voorheen. Vanaf de opening in 2001 is de bezetting van het gebouw dan ook nog steeds stijgende. Ook de komst van ‘medebewoners’ als de bibliotheek, het Centrum voor Muziek en Dans en de peuterspeelzaal levert meer aanloop naar Den Bolder op. Naast de negentien werkgroepen die vereniging Den Bolder zelf heeft, maken elf vaste gebruikers regelmatig gebruik van het gebouw evenals een keur aan incidentele gebruikers. Den Bolder slaagt er hierdoor in haar streven om multifunctioneel te zijn overtuigend waar te maken. Het ‘publiek’ dat Den Bolder bezoekt komt uit Waspik en verre omstreken (tot het buitenland toe) en varieert in leeftijd van twee tot tachtig jaar. Zo vinden er theateravonden plaats van een hoog niveau, zijn er popconcerten voor de jeugd, voorstellingen van de harmonie, toneelvoorstellingen, hobbyclubs voor kinderen, dart- en biljartcompetities en ga zo maar door. Den Bolder is goed bezet, zeker in de weekenden als er vrijwel altijd wel wat te doen is.

Den Bolder is groot geworden door haar vrijwilligers. Nog steeds draait de gehele organisatie op vrijwilligers, op het beheer van het gebouw na. De grote kracht daarbij is dat vrijwilligers vaak al jong tijdens activiteiten in aanraking komen met Den Bolder en binnen korte tijd zelf als vrijwilliger functioneren. De binding van Den Bolder met de gemeenschap van Waspik is dan ook enorm groot: Den Bolder is van Waspik! Het bestuur van vereniging Den Bolder ziet de toekomst dan ook met een gerust hart tegemoet.